Korjuun aika


 En toki halua mennä asioiden edelle, mutta viime päivinä ilmassa on ollut jo häivähdys syksyä. Illat ovat jo sen verran pimeitä ja viileitä, että hiukan kutkuttaisi jo sytytellä kynttilöitä ympäriinsä. Ihan vielä en ole kuitenkaan viitsinyt. Ehkä tänään korkkaan kynttiläkauden, kun Antti lähtee viikonloppureissuun Helsinkiin ja me jäämme pätkän kanssa kotinaisiksi. Tuikkaan tuikut palamaan, mussutan suklaata ja katson Game of Thronesia vähintään puolen kauden verran illan aikana.


Ylläpitoponimme Prinssi myytiin ja se muutti meiltä pois alkuviikosta. Enää emme halunneet ottaa Popalle kaveria ylläpitosopimuksella, mutta ratkaisu tähän heppakaveriasiaan ilmestyikin kuin manulle illallinen. Nyt luonamme Popan uutena ystävänä asustelee 12-vuotias suomiputte nimeltä Lento. Lentoa ei ole elämä (lue: ihmiset) kohdellut aina silkkihansikkain ja koko ikänsä se on joutunut elämään kiertäen kodista toiseen. Hevosella onkin siitä muistonaan niin henkisiä kuin fyysisiäkin arpia. Siitä huolimatta Lento on lempeä ja kiltti, vaikkakin vähän herkkis poika. Popan kanssa Lento on tullut toimeen hienosti ensihetkestä alkaen ja pounit silminnähden nauttivat toistensa seurasta.


Vaikka kasvimaan anti ei tänä vuonna pääsekään lajien kirjolla koreilemaan, on takapihamme pitänyt perheen varsin hyvin perunassa, kesäkurpitsassa ja mausteissa. Myös humalankäpyjä olen ajatellut kerätä varastoon pienen koe-erän rohdosvarastoja täydentämään. Marjastamaan saatika sienestämään en ole ehtinyt, mutta päätin olla itselleni asian suhteen armollinen. Vielä ei ole liian myöhäistä kanttarellien keruulle ja marjat voi aina ostaa pakkaseen. Tai ehkä ehdotan naapurin Lasselle vanhaa kunnon vaihtokaupankäyntiä, ja käyn tyrkyttämässä kananmunia vaihtarina marjasangolliseen.

7 kommenttia

 1. <3 Lento. Saako kysyä mihin käytät humalakäpyjä? Itse ajattelin tänä syksynä kerätä rohtosuopayrtinjuuria pesuainekokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala on lukemani mukaan hyvää lääkettä mm. univaikeuksiin, stressiin ja jännityspäänsärkyihin :) Ajattelin kuivattaa kävyt teeaineksiksi.

   Suopayrtin juurista huduttelin joskus hiustenpesuainetta. Kasvin kukilla saa ihanaa tuoksuakin mukaan pesuaineeseen! Pitäisi testailla suopayrtin juuria myös pyykinpesussa.

   Poista
 2. Minäkin tuumasin toissapäivänä että syksy on tullut... Auringon valo on muuttunut jotenkin syksyiseksi ja illat pimenevät. Mutta syksy on ihanaa aikaa mielestäni :) Asiasta toiseen, tuossa ylimmässä kuvassa on joku marjapensas mutta osaatko sanoa mikä? Terttuselja? Meilläkin on noita valtavasti ja mietinkin että jos niitä voisi jotenkin hyödyntää. Luin että siemenet ovat myrkyllisiä mutta kypsät marjat ja kukat voi käyttää. Onko kokemuksia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään syksystä hurjan paljon :)

   Terttuseljaksi olen myös pensaan päätellyt. Niitä on meillä pihassa muutama, korkein niistä niin iso, että on enemmänkin jo puu, kuin pensas. Mehua ja viiniä olen näistä kuullut tehtävän, mutten ole itse vielä ehtinyt koskaan sen paremmin marjojen hyödyntämiseen perehtyä. Jos keksit jotain kivaa niistä tehdä niin vinkkaa ihmeessä!

   Poista
  2. Palaan tähän vielä kun jotenkin ihmeen kaupalla löysin kirjahyllystä "Mihin marjamme kelpaavat"-kirjan. Terttuseljan siemenet siis ovat lievästi myrkyllisiä, samoin kaikki muut kasvinosat kypsiä marjoja ja kukkia lukuun ottamatta. Eli ensi kesänä kannattaa katsoa jälkikasvun perään ettei tule myrkytystapausta siellä teillä... Puristamalla marjoista voi saada juurikin mehua ja viiniä tehtyä. Selvisi siis tämäkin asia :)

   Poista
 3. Minustakin on tuntunut syksyiseltä, vaikka elokuu on minusta aina ollut kesäkuukausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuu on usein ollut kesää parhaimmillaan, viime vuonnakin hienoimmat kesäkelit osuivat juuri elokuulle. Syyskuukin oli vielä kesäinen. Nyt syksyn kuitenkin jo ihan selvästi näkee, tuntee ja haistaa. Hassua.

   Poista

Instagram

Villifarmilla. Theme by STS.