Kanila entiseen hevostalliinAngorakani Narsu uudessa poikamiesboksissaan

Viikonloppuna saimme ruksattua yli ison homman kevään työlistalta, kun urakoimme kanilan siirtotallin entiseen hevoskarsinaan. Päätettyämme luopua hevosista pohdimme jonkin aikaa, miten saisimme muutettua tallin mahdollisimman käytännölliseksi ja tarkoitusperiämme mahdollisimman hyvin palvelevaksi tilaksi. Kuin tilauksesta Marketta Rakkautta ja maan antimia -blogista kertoi heidän projektistaan muuttaa siirtotalli lampaiden ja kanien eläinsuojaksi. Meillä oli tarve hyvin samankaltaiselle ratkaisulle, joten inspiroiduimme toteutuksesta heti ja otimme mallia siitä omaan projektiimme.


Jimbo esittelee uutta asumustaan

Kaksi karsinaa toimivat vielä Jimbon ja Möllin yhteisenä isona lukaalina, mutta väliportilla tilan saa erotettua kahdeksi erilliseksi karsinaksi.

Koska angoravahvuutemme tulee jossain vaiheessa vielä lisääntymään kanilla tai parilla, ja koska meillä on jo entuudestaan myös tuo keräilyeränäkin tunnettu minikanikaksikko, päätimme jakaa tallin toisen päädyn kolmeksi karsinaksi. Tällä hetkellä kaksi karsinoista on jätetty keskenään yhtenäiseksi tilaksi, mutta kanimäärän kasvaessa läpikulun saa tarvittaessa jaettua asentamalla siihen portin. Portit teimme tarkoituksella reilun kokoisiksi, jotta pupuloossien siivous olisi mahdollisimman helppo nakki.

Helpot nakit mielessämme jätimme varta vasten tilaa myös pienelle "käytäväosiolle", johon saimme kätevästi tilan eläinten rehuille ja tarvikkeille. Tähän saakka rehuvarasto on ollut ihan eri päädyssä tonttia elikoiden aitauksiin ja asumuksiin nähden, joten tämä muutos muutti koko eläintenhoitoruljanssin kertaheitolla käytännöllisemmäksi. Vielä olisi tarkoitus laittaa vähän hyllyä seinään ja laajentaa näin säilytystiloja myös ylös päin.

Pikkupuput ja Narsu pääsevät nuuhkimaan toisiaan pinnojen välistä, joten kaneista on toisilleen seuraa.


Nyt kahden hevosen mentävän tallimme jakaa vielä väliseinä, mutta sekin saa pian kyytiä. Tallin toiseen päätyyn tulee saman tyyppisellä toteutuksella kaksi karsinaa, jotka saavat toimia sekä vuohikarsinoina että tarvittaessa sairas- tai poikimiskarsinoina. Väliseinän purkamisen myötä myös keskelle jäävään huoltotilaan jää vielä paremmin tilaa temmeltää, ja pystyn sijoittamaan siihen vaikkapa pienen lypsypöydän. Myös kerinnät, sorkkatrimmaukset sun muut huoltotoimenpiteet pystyn tulevaisuudessa hoitamaan siististi sisätiloissa. Eritoten tästä käytännön toimia helpottavasta parannuksesta olen suorastaan onneni kukkuloilla!


Jos lukijoista löytyy kanin pitäjiä, minua kiinnostaisi kuulla, minkä tyyppisiä toimivia "kesälaitumia" olette jäniineillenne rakentaneet? Meidän olisi määrä siirtää kanit ulos vihreälle kesäksi, ja pohdimme mahdollisimman helposti siirrettäviä, toimivia ja totta kai myös viihtyisiä ja tilavia ulkohäkkiratkaisuja. Angorakania ei voi villakäytännöllisistä syistä ulkoiluttaa kesällä kostealla ilmalla, mutta pikkupuput saavat ulkoilla huoletta koko kesän. Kaikenlaiset hyvät vinkit ja linkit otetaan ilolla vastaan!


Lisäpäivityksiä operaatio siirtotallista tulossa varmasti pian lisää! Nyt toivotan teille oikein mukavaa loppuviikkoa ja suksin pöllyttämään multaa kylvöpuuhien merkeissä.

6 kommenttia

 1. Ihania pupuja teillä ja hyvät tilat missä saavat asustella. Meillä oli kaksi belgianjättiä, mutta enään yksi toisen kuoltua flunssaan. Silloin, kun kaneja oli kaksi niillä oli oma paikka missä elivät. Toisen kuoltua siirsin yksin jääneen pupun kanalaan kanojen joukkoon ja siellä asustellut jo monta vuotta. yhteiselo tuntuu sujuvan ihan hyvin. Ulkoilee siis myös kesäisin kanojen kanssa samassa tarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kani on noin hyvin tullut kanalassa toimeen! :) Meillä asusteli kanalassa aikoinaan myös kaksi kääpiöluppaa, ja menivät siellä oikein hienosti kanojen seassa. Pupuilla oli kanojen ruokintapöydän alla oma pimeä pesäkolo, johon saivat halutessaan mönkiä omiin oloihinsa. Mutta tuohan menee näppärästi, jos teillä kani myös ulkoilee samassa tarhassa kanojen kanssa! :)

   Poista
 2. Meillä on tällä hetkellä vähän liikaa kaneja, koska pojat on joskus tyttöjä jne. Onneksi on myös useampia häkkejä. Kesällä tehdään kompostikehikoista erikokoisia siirreltäviä häkkejä. Meillä ei ole pohjia niissä, mutta helppo se on semmoinenkin tehdä. Halpoja ja käytännöllisiä!
  -Inkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin ihan kätevän kuuloinen ratkaisu, varmasti myös kevyt siirrettävä! Useampia ulkohäkkejä täytyy myös meidän kehitellä kesäksi, kun on tuota leikkaamatonta urosta joka täytyy pitää muista kaneista ainakin sen verran erillään, ettei pääse ilman lupia naaraita astumaan :)

   Poista
 3. Meillä oli kaksi kania, joista haukan vierailtua vain toinen jäljellä. Vekku oli meillä ensin sisällä, viime kesänä rakennettiin väliseinällä varusettu ulkotarha metsänreunaan. Päivät Vekku kuitenkin ulkoili tontillamme vapaana, sillä vihreää riitti (no meni kyllä mansikatkin). Sisäkanissa oli se etu että oli helppo luoda suhde kaniin ja opettaa näin myös luoksetulo.

  Kompostiverkoista saa tehtyä hyvän siirreltävän aidan, meillä Vekku tosin kaatoi sen. Vekku nyt on toki muutenkin vähän touhukas askartelija, kaverin rauhallisemmat puput pysyivät. Tänä kesänä ajattelin tukea komppariverkon tolppiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen tolpilla tuettu komppariverkko kuulostaakin ihan hyvältä, voisin kuvitella että tuo meidän touhopossu Narsu saisi varmasti myös pelkän verkon kipattua puuhastelujensa ohella :D Olisikin unelma jos kaneja voisi päästää juoksemaan pihalla vapaana <3 Ehkäpä joskus, kun saamme tontin kunnolla aidattua...

   Tuo siirrettävyys on tosiaan tärkeä juttu ulkoaitauksessa. Siivous käy näppärästi vain häkkiä siirtämällä ja kanin saa aina tuoreelle vihreälle.

   Poista

Instagram

Villifarmilla. Theme by STS.