Lauantain tipulapsonen

Kävipä sitten niin, että samaan aikaan kun nuori tyrnäväläiskanamme Nilkku-Hillevi lässähti hautomaan, tuli kanalaamme munakato. Kaikki aiemmin ahkerasti munineet kanat tuntuivat lopettaneen munimisen kuin seinään. Tehtyäni salapoliisin hommia kanalassa huomasin muina Sherlockeina, että kaikki kanat olivat käyneet munimassa päivästä toiseen Nilkku-Hillevin pesään!

Koska eri kehitysasteeseen haudottuja munia oli kertynyt niin suureksi keoksi asti, etteivät ne meinanneet enää mahtua Nilkkiksen alle, päätin vihdoin ja viimein saada aikaiseksi ja hommasin meille kauan kaavailemani hautomakoneen.
Kyttäilin Nilkkiksen pesän vieressä sopivaa hetkeä tehdä pesänryöstö. Kun kana nousi hautomansa munakeon päältä syömään, kahmin karvahattuni täyteen munia ja kiikutin ne hautomakoneeseen. Jätin muutaman munan Nilkku-Hillevin alle siinä toivossa, että ensimmäisten munien kuoriuduttua voisin napata muutaman munan pesästä hautomakoneeseen ja heittää kuoriutuneet tipuset emon siiven alle kasvamaan.


Eilen illalla hautomakoneessa alkoi tapahtua, kun ensimmäinen pieni halkeama ilmestyi yhden munan kylkeen. Paria tuntia myöhemmin halkeamasta pilkisti jo pikkuinen nokka. Tänä aamuna heräsin hautomakoneesta kantautuvaan pontevaan piipitykseen. Pieni ja vielä märkä harmaa kananpoika telmi koneessa munien seassa.

Jätin tipun koneeseen lämpimään ja vuorasin sille laatikon. Laatikkoon pistin vanhan myssyn, joka on toimittanut menestyksekkäästi ennenkin keinopesän virkaa. Koska vanha lämpölamppu osoittautui olevan muuton jäljiltä entinen, sijoitin siirrettävän pikku lämpöpatterin pesälaatikon viereen uutta tulokasta lämmittämään.

Venla sai heti aamulla herättyään nousta ihmettelemään yön aikana meille ilmaantunutta pientä piipittäjää. Taaperoa ihmetytti kovasti miksei tipu lennä ja antaako se tassua, ja tipu sai kosolti ihastelua ("ihaaaana!") sekä suukkoja.

Pieni harmaa tipu saa nyt keräillä rauhassa voimia myssyssään, ja sen jälkeen käyn kokeilemassa, miten Nilkku-Hillevi mahtaa suhtautua, kun yritän sujauttaa poikasen sen siiven alle. Olisihan se tietysti paras tipulle saada kasvaa oikean emon hellässä huomassa. Munien läpivalaisun perusteella ei mene enää kauaa, ennen kuin pikku harmulille putkahtaa muutama sisarus. Mikäli Nilkku-Hillevi ei siis otakaan tiputulokasta hoiviinsa, niin ainakin sille on odotettavissa seuraa sisaruksista. Jäämme jännittämään, kuinka käy!

Somat töppösiivet ja pörröinen pikku pyrstö!

Leppoisaa viikonloppua kaikille, ja lämpöiset tervetulotoivotukset uusille lukijoille! 


18 kommenttia

 1. Voih, saipas kaima suloisen tipusen. Toivotaan että hoivaa hyvin ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tipunen oli kyllä suloinen pakkaus, ja niin ihanan värinenkin vielä! Ainakin alku oli lupaava, hetken Nilkkis ihmetteli tipua mutta salli sen sitten hetken pällistelyn jälkeen kömpiä masuhöyheniinsä lämmittelemään :D Eli eiköhän se siitä!

   Poista
 2. Onpa söpö pikkuinen! Toivottavasti saa pian kavereita ja emo pitää huolen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin lupaavalta näyttää, hyvin otti emo pikkuisen vastaan :) On se kyllä älyttömän söötti pieni untuvapallero!

   Poista
 3. Onnea kauniista pienokaisesta! Meillä tekevät ihan samaa, käyvät kaikki munimassa hautovan pesään. Nyt olemme olleet tiukkoina, eikä yhtään hautomista ole sallittu talvipakkasella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset onnitteluista! Tämä meidän Nilkkis oli ihan vasta aloittanut munimaan, joten en uskonut, että jaksaisi hautoa kovin kauaa :D Vähänpä tiesin... Täytynee ottaa itsekin tuo periaate, että pakkaskuukausina ei haudota ja piste. Vaikka onneksi kanalassa on nyt hienosti pysynyt lämpö pakkasista huolimatta.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niin onnn <3 Aina sitä uudestaan hämmästyy, kuinka ihania ne osaavatkaan olla :D

   Poista
 5. Voi miten suloinen pieni untuvapallero <3 Toivottavasti muiden munien ja tipusten kanssa käy yhtä hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, nyt on toinen muna kuoriutumassa parhaillaan. Eiköhän niitä sieltä ala ripotellen ilmestyä! :)

   Poista
 6. Ihana tipu :) Eikös ole tosi ihmeellistä tuo tipujen kasvaminen siellä munassa ja kuoriutuminen. Itsekkin olen kerran koneella hautonut tipuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todellakin ihan uskomaton prosessi. Ja vielä niin lyhyessä ajassa! Tässä juuri isännälle selvitin näiden munien kuoriutumista seuraillessa, kuinka tipu vielä kuoriutuessaankin imee napanuoran kautta lopun ruskuaispussin mahaansa ja elelee sillä pari päivää mukavasti :D Siinä pohdittiin, kuinka luonto kyllä on ihan uskomaton kaikkine hienoine toimintoineen.

   Poista

Instagram

Villifarmilla. Theme by STS.