Kohti omavaraisempaa elämää 2018: Hyötypuutarha hahmottuu

Toukokuun ensimmäisen maanantain kunniaksi on taas aika julkaista tilanneraportti omavaraisuusprojektiemme etenemisestä! Jos olet vasta liittynyt seuraamaan blogia, niin kyseessä on siis omavaraisuus.org -sivuston bloggaajien kirjoittama yhteispostaussarja. Joka kuukauden ensimmäinen maanantai kukin osallistuva bloggaaja kirjoittaa tahollaan blogiinsa tilannekatsauksen tämän kevään aikana edenneistä (tai takapakkia ottaneista) omavaraisuuden edistämisprojekteistaan. Tämän blogin aiemmat sarjan kirjoitukset voit lukea täältä:

Sitten viimeisen, huhtikuisen päivityksen, on kevät tullut ryminällä. Loppumattomalta tuntuvaan talveen turhautuminen on nyt vaihtunut kiireeseen ja innostukseen, kun vihdoin saa pistää hihat heilumaan. Isompien projektien käynnistymisen osalta mainittakoon hyötypuutarhan hahmottuminen ja sen rakentamisen alulle saaminen.

Kohopenkit alkavat olla viittä vaille valmiit. Kevään istutuksia ajatellen tein kolme isohkoa penkkiä, joihin saan sijoitettua nyt kasvamassa olleet taimet sekä joitakin monivuotisia yrttejä ja puita, jotka vielä keikkuvat hankintalistalla. Kunhan maa kuivuu sen verran, että uskallamme ajaa siihen Avantilla, saamme kaivettua ylös muutamia takapihan vanhoja marjapensaita ja sijoiteltua niitä paremmille paikoille. Kun pihalle aukeaa lisätilaa puskaryteikön väistyttyä, voin kasailla uusia lasagnepenkkejä kasvikiltoja varten kesän mittaan, ajan ja jaksamisen mukaan.Muista isommista, tuulta purjeisiin ottaneista urakoista mainittakoon Antin puurtaminen salaojien, sadevesien ohjauksen ja talon perustusten pelastamisen kimpussa. Tämä nyt ei suoranaisesti omavaraisteluun liity, mutta koska asuinkelpoinen talo on kuitenkin aika olennainen osa elämää ja mahdollistaa aika monia muita puuhia, täytyy sekin mainita listalla.

Viime syksynä aloittamamme salaojaprojekti jäi lumien tulon vuoksi kesken. Töllin paraatipuolen Antti sai nippa nappa tehtyä, mutta päädyt jäivät vielä rempalleen ja takaseinustan monttu kokonaan auki. Nyt isäntä on heilunut lapion varressa kaivaen esiin erinäisten maakerrosten uumeniin uponnutta kivijalkaa. Palaan tähän operaatioon paremmin vielä omassa postauksessaan!Tulevan vihannestarhan alueen maanparannus on alkanut. Oma vointini ei ole hirveästi lannan levittelyä kestänyt, mutta aina joutilaan hetken tullen olen hipsinyt talikoineni vihannesmaalle ja viskonut jokusen talikollisen lantaa ympäriinsä. Kunhan lanta on levitelty, tarvitsisi se saada möyhittyä jollain ilveellä saven sekaan. Ajattelin kysäistä jyrsintä lainaksi eräältä tutulta siihen hommaan. Kun lanta on saatu sekoitettua maahan, saa tuleva ryytimaa jäädä rauhassa tekeytymään ja kuohkeutumaan ensi kesään.

Myös pienemmissä puuhissa on tapahtunut edistystä. Taimet ovat kasvaneet mukavasti, ja odotan jo innolla, että pääsen istuttamaan kurkkuja ja kurpitsoja ulos. Parille yölle tällä viikolla on kuitenkin lupailtu vielä viileää, joten maltan ehkä vielä hetken verran odotella.

Eilen aloitimme myös lampaiden kevätkerinnät. Koska kerintäni ovat mallia ite tein ja säästin, eli keittiösaksilla ja hiki hatussa paikallaan seisoskeluun kyllästyneen lampaan kanssa painien, olin hiukkasen huolissani siitä, kuinka homma mahtaisi sujua jo aika mellevän kokoiseksi kasvaneen raskausmahan ja kipujen kanssa. Onneksi ihana ystäväni Marika tarjoutui avuksi operaatioon. Hän syötti lampaille vihreää ja rapsutteli, minä saksin menemään. Kahden lampaan jälkeen risti- ja alaselkäni alkoi kiukutella siihen malliin, että peli oli pakko viheltää poikki, mutta saimmepahan kaksi työläintä tapausta pois kerintälistalta.

Yli jäänyttä villaa pikkulintujen pesätarpeiksi

Pari nakupelleäMuut omavaraisuudesta bloggaavat ovat myös päivittäneet kuukausikatsauksen blogeihinsa. Täältä löydät tiesi muiden kirjoituksiin:

Maatiaiskanasen elämää
Olipa kerran arki
Korkeala
Kiireetön elämä
Korpinkiven tupa
Rakkautta ja maan antimia
Harmaa torppa
Villa Koira

12 kommenttia

 1. Teillä on kaikenlaisia puuhia!
  Söpöjä nuo nakulampaat.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin kevään tullen taas puuhia riittää :)
   Nakulampaat on kyllä aina yhtä sympaattinen näky! Joka kerta se vaan jaksaa huvittaa, kuinka puolet lampaasta vaan katoaa, kun villa lähtee!

   Poista
 2. Sadevedet, salaojat ja talon perustusten huolet kuulostavat tutuilta :D
  Ihanasti teillä on edenneet kaikki hommat, täällä kateellisena luen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, tässä töllissä noita huolia on kyllä piisannut :D Niin kummallisia ratkaisuja ovat aikoinaan kyllä niiden "hoitamiseksi" tässä tehneet, ettei voi kuin ihmetellä...

   Poista
 3. Meillä on vielä villalikat keritsemättä, mutta onneksi Beiben sisko tulee ensi viikolla koneensa kanssa. Ei tarvitse fiskarseja käytellä! 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun löytyisikin joltain kone lainaksi! Onhan tuo aikamoista noilla fiskarseilla saksia. Meilläkin tuolla vielä jonoksi asti kerittäviä odottelee, että toivun tuosta aiemmasta koettelemuksesta :D

   Poista
 4. Kylläpä sait ne siisteiksi keittiösaksilla! Me olemme kerinneet kerran kerintäsaksilla ja paljon hassumman näköiset niistä tuli. Sitten ostimme keritsimen ja voi sitä riemua, miten nopsaa se kävi. On se silti aikamoinen operaatio näin amatööriltä, jolla ei ihan hirvittävää rutiinia pääse muutamalla kesäkaritsalla syntymään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla keittiösaksillakin kyllä harjaantuu ajan mittaan, vaikka kyllä noihin vaan siltikin jäi sellaisia hassuja villatököjä sinne tänne :D Onneksi se nuhjuisuus siitä kuitenkin nopeasti tasaantuu. Kone olisi kyllä niin hieno, saas nähdä kuinka kauan vielä noilla fiskarseilla jaksan nitkuttaa ennen kuin menen ja sähkökäyttöisen keritsimen hommaan omaksi :)

   Poista
 5. Siistiä jälkeä sait tavallisilla saksilla! Lampaat ovat ihmeissään keventyneestä olostaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä noista vaan aina selkeästi huomaa, kuinka olo silmin nähden kevenee kun paksu talvivilla lähtee päältä :) Nyt vielä, kun kelit on näin lämpimät niin tuntuvat kyllä olevan mielissään parturoinnista!

   Poista
 6. Paljon olette jo ehtineet tehdä tämän kevään aikana. Antille voimia lapion varteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin alulle on saatu paljon, toivottavasti aika riittää myös saattamaan kaikki aloitetut hommat loppuun! :D Kerron terveisiä lapionheiluttajalle.

   Poista

Instagram

Villifarmilla. Theme by STS.