Ajatuksia toimistolta – uusi yritykseni Villifarmi ja tarina sen takana


Terveisiä täältä helteisestä vauvakuplasta! Näissä lämpötiloissa ei päässä tunnu liikkuvan mitään, joten olen pitänyt suosiolla myös blogia pienellä kesälomalla. Vaikka eipä tässä pääse sillä kehumaan, että hommista olisi pulaa: käy ihan työstä yrittää estää lapsia ja eläimiä läkähtymästä kuumuuteen. Minua eivät helteet haittaa, mutta kaikkien nuutuneiden hoidokkien puolesta hiukan harmittaa.

Pitkän aikaa on minun pitänyt kertoa teille myös tästä hiukan eri tyyppisestä "vauvastani", elikkäs vastikään perustamastani toiminimestä. Vaan kun tässä tuli vähän kaikkea muuta pientä hässäkkää (kuten synnytys), niin homma on jäänyt roikkumaan. Nyt en kuitenkaan enää malta olla kertoilematta pienestä puulaakistani teille!


Postauksen kuvat olen muuten ottanut uudelta toimistoltani. 
Olen aina ollut se hoomoilanen, joka ei ole osannut vastata kun kysytään, että mikäs susta tulee isona. Olen seurannut vierestä ystävieni valmistumisia ja järkeviä elämänvalintoja vihertyen samalla salaa kateudesta. Siinä samalla olen kuitenkin aina tiennyt, ettei minun polkuni löydy vuosikausien koulunpenkkien kulutuksella. Etenkin, kun oman luonteenlaatuni tuntien tiedän, että jossain vaiheessa hyvin todennäköisesti huomaisin, ettei vuosia opiskelemani ala olekaan minua varten. Minua ei motivoi tarpeeksi se, että niin nyt vain kuuluisi tehdä.

Isäni on ollut yrittäjä koko olemassaoloni ajan. Kun ulkopuolelta tullut paine ja odotukset hokivat, että hae kouluun, opiskele jotain järkevää, kun sulla on tota lukupäätäkin, antoi isäni hiukan toisenlaisen neuvon. Hän kannusti aina pohtimaan, missä olen hyvä ja minkä tekemisestä nautin niin paljon, että haluan tehdä sitä täysillä vielä vuosienkin päästä.

Minun ongelmani kuitenkin oli, etten kokenut olevani missään hyvä.Muutto tänne metsäiseen tölliimme sai jotain päässäni naksahtamaan. Sillä lailla hyvällä tavalla. Uusi, vähän verkkaisempi elämänrytmi antoi tunkkaisille ajatuksilleni tilaa tuulettua. Elämä lähellä luontoa ja eläinten ympärillä pyörivä arki saivat minut havahtumaan ehkä ensimmäistä kertaa ikinä siihen, että kyllä minä, itse asiassa, olenkin oikeasti ihan hyvä jossain. Olin itseopiskellut ihan silkasta mielenkiinnosta ja kiehtomuksesta erilaisten kasvien hoitavia ja hyvää tekeviä ominaisuuksia jo yli vuosikymmenen, ja nyt yht'äkkiä omaksikin hämmästyksekseni huomasin osaavani hyödyntää tuota kirjaviisautta myös käytännössä. Uppouduin asian äärelle entistä syvemmin oivaltaessani, että kasvien parissa työskentely on paaaljon muutakin, kuin kirjasta luettua tietoa. Kasvit ovat voimakkaita, vivahteikkaita ja arvaamattomia. Mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimikaan toiselle. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta kasveja on tietyllä tapaa intuitiivisesti kuunneltava. Meidän isäntä kutsuu minua tästä hyvästä noita-akaksi, mutta itse olen sitä mieltä, että kasvien kuuntelemisen taito on meissä ihmisissä, kuten muissakin eläimissä, sisäänrakennettuna. Eläimillä on luontainen kyky osata valikoida laiduntaessaan sellaisia kasveja, joita niiden elimistö tarvitsee. Nykypäivän luonnosta vieraantuneella Homo sapiensilla tämä taito ei ehkä tule kuin apteekin hyllyltä, mutta se on siellä jossain. Se saattaa vain kaivata hiukan herättelyä, ja ulkopuolisen silmään pähkähullulta näyttävää rikkaruohojen pällistelyä, hypistelyä ja itsekseen höpöttelyä. 

Entistä pahemman hullaantumiseni myötä hakeuduin opiskelemaan yrttien ja villivihannesten saloja myös ammattilaisten opastuksella.

(Tähän väliin sanottakoon, etten missään nimessä suosittele, että painut umpimähkään vain "kuuntelemaan intuitiotasi" ja maistelemaan kasveja, joita et tunne. Ihan kuin sienienkin kanssa, älä koskaan kerää saatika käytä kasveja, joita et varmasti tunne.)

Mutta, kuten olin tässä kertomassa, ennen kuin harhailevat ajatukseni töykeästi ohjasivat sivuraiteille... Se yritys! (Tätä se asiaan perinpohjaisesti hurahtaminen kaiketi teettää.)

Toinen intohimoni, jo oikeastaan kun ylipäätään opin mistään mitään tajuamaan, ovat olleet eläimet ja niiden parissa puuhastelu. En osaisi ikäkuuna päivänä elää ilman eläinten seuraa. Tässäkin asiassa lähipiiri on pitänyt minua jo vuosikaudet täytenä pällinä – miksi ihan vapaaehtoisesti hankin itselleni nurkat väärälleen elukoita, jotka teettävät hirveän määrän töitä, huolta ja rahanmenoa? Jos olen rehellinen, niin syyt ovat varsin itsekkäät. Olen vain pienestä pitäen kokenut, että tulen eläinten kanssa hyvin juttuun. Ymmärrän ja tulen ymmärretyksi. Kun yritän perustella tätä järkevästi, väitän, että eläimet ovat keino viedä eteenpäin pyrkimystäni omavaraisempaan elämään. Se on ehkä osa totuutta, mutta oikeasti eläimiimme kuluu ainakin näissä puitteissa paljon enemmän aikaa, rahaa ja vaivaa, kuin mitä saamme niistä konkreettista, omavaraisuutta edistävää hyötyä. Paitsi, jos mukaan ei lasketa sitä henkistä pääomaa. Eläinten hoito ja elämä niiden kanssa on juttu, joka pitää pääni kasassa. Sitä rakastan tehdä.

Näiden ajatusten myötä kaivoin isäni vanhan neuvon naftaliinista. Olisiko minun mahdollista tehdä tulevaisuudessakin täydestä sydämestäni asioita, joita rakastan ja joissa olen hyvä, ja mahdollisesti jakaa tuota tekemisen iloa ja matkan varrella tarttunutta osaamista myös muille? Pystyisinkö hiukan järjestelemään asioita niin, että saattaisin saada noiden asioiden tekemisestä myös hiukan lisätienestiä ja sen myötä minulla olisi mahdollisuus panostaa niihin entistäkin enemmän?


Tästä oivalluksen kipinästä sai alkunsa yritykseni Villifarmi. Villifarmi on pikkuinen puulaaki, jonka pääpaino on etenkin näin alkuun erilaisten yrttituotteiden myynnissä. Pieneen, mutta tulevaisuudessa laajentuvaan valikoimaan kuuluu pääasiassa aidoista villikasveista artesaanityönä ja huolella valikoiden kerättyjä ja käsiteltyjä yrttirouheita ja teesekoituksia, joita on tarpeen mukaan höystetty omasta, villistä ja vapaasta puutarhastamme kerätyillä kasveilla.

Alan sesonkiluonteisuuden, tuoreen perheenlisäyksen ja yrityksen pyörittämisen opettelun vuoksi aloitan pienesti ja rauhallisesti, mutta tulevaisuudessa haaveilen toiminnan laajentamisesta siinä määrin, että voisin tarjota myös erilaisia palveluja, kuten villivihannesten keruupalvelua ja oman minifarmimme miljööseen sijoittuvia kursseja. Suunnitteilla ovat erilaiset villivihannesten keruukurssit sekä jotain pientä kivaa eläinten pitoon ja hoitoon liittyen (sekä paljon kaikenlaista muuta, mutta asia kerrallaan...). Näistä infoilen kuitenkin lisää täällä blogissa kuin myös Villifarmin omilla some-kanavilla, kunhan saan tässä vauva-taapero-hellehulabaloon keskellä viriteltyä sellaiset muodollisuudet pystyyn. Facebook-sivut yritykseltä jo löytyvätkin, tosin ovat vielä kesken ja pahasti vaiheessa. Toki sivusta saa jo käydä tykkäämässä, niin ennätätte jo ensimmäisten joukossa saamaan tuoreimmat kuulumiset sekä tietoa siitä, mistä meikäläisen voi tässä syksyn mittaan löytää yrttösiä myymästä!Villifarmin löydät Facebookista täältä.

20 kommenttia

 1. Rutkasti onnea uudelle pienyrittäjälle! Toivon tiellesi kaikkea hyvää ja eritoten antoisaa aikaa rakkaan harrastuksesi kanssa. Parasta elämässä on löytää oma polku, jossa kaikki on hyvin, huolimatta muiden oudoksuvasta tuijotuksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina <3 Niinhän se on, ja vaikken vieläkään tiedä, mikä minusta isona oikeasti tulee, niin vähän sellainen kutina minulla on, että se saattaa tässä matkan varrella alkaa hiljalleen hahmottua :)

   Poista
 2. Oikein paljon onnea yritykselle! Viisaita neuvoja olet saanut! Itsehän mietin näitä yritysjuttuja paljonkin, mutta nyt on haaveena oikeastaan saada blogi sivutoimiseksi ammatiksi. Helpommin sanottu kuin tehty omassa blogigenressä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen myös haaveillut tekeväni pientä lisätienestiä kirjoittamisella, sekä blogissa että muutenkin. Sitten joskus, kun saan näitä muita projekteja (ja lapsia) jaloista pyörimästä ja on hiukan enemmän aikaa panostaa :) Tuota oon myös pohtinut, että tämä genre ei välttämättä ole ehkä kuitenkaan se kuin kuumille kiville menevä, mitä maksaviin yhteistyökumppaneihin tulisi.. :D Mutta eihän sitä koskaan tiedä!

   Poista
 3. Onnea ja tsemppiä yrityksellesi! Kuulostaa tosi hyvältä ja innokas asiakas ilmoittautuu täällä. Hienoa saada kertomiasi tuotteita lähellä tuotettuna pienyrittäjältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenny! Voi, kun ihana kuulla <3 Tulevaisuudessa olisi tarkoitus myydä tapahtumissa pitkin poikin Pirkanmaata, ja verkkokauppakin on suunnitteilla :) Ennen kuin saan sen homman rullaamaan, niin ainakin Villifarmin Facebook-sivuille on tulossa pian lisätietoa saatavilla olevista tuotteista, ja niitä voi tilata vaikka viestiä laittamalla. Laitan tästä varmasti piakkoin lisää infoa!

   Poista
 4. Täällä toinen hoomoilanen moi! Oikein paljon onnea Villifarmi! 🎉 Hirmuisen rohkea olet, ja REIPAS!! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, reippauden ja tuon loppuraskauden maanisuuden raja on niin häilyväinen... :D Mutta kiitos <3 Hoomoilasena tässä itsekin jatkan edelleen, mutta tästäpä se lähtee taas yksi polku etenemään ja innolla jään ihmettelemään, mihin se vie! :)

   Poista
 5. Oi miten hienoa! Paljon onnea ison unelmasi toteutumisen johdosta! <3 On aina niin upeaa seurata kun ihmiset tekee sitä mistä tykkää, eikä pelkästään sitä mitä on "pakko" tehdä. Innolla odotan mitä kaikkea keksitkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna <3 Ja samat sanat sulle sinne, olen tässä tätä ideaa kypsytellessä ja suunnitellessa seuraillut blogien kautta ihmisiä, jotka ovat uskaltaneet lähteä toteuttamaan omia unelmiaan, ja saanut heistä inspiraatiota. Sä olet kyllä ehdottomasti yksi heistä :)

   Hahaa, odotan myös itse mitä suurimmalla mielenkiinnolla, mitä visioita tässä vielä saankaan! :D Jotenkin ihana tunne, kun kaikki on nyt auki.

   Poista
 6. Onnea yritykselle! Täällä tuleva asiakas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiii kiitos kiitos Tanja, miten huippua kuulla! <3 Tervetuloa asioimaan, kunhan tästä lähtee hommat etenemään :)

   Poista
 7. Paljon onnea yritykselle ja yrittäjälle! Hienoa, että uskalsit lähteä toteuttamaan sisäistä paloasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti <3 Saa nähdä, minkälaisiin seikkailuihin tämä polku vielä vie :)

   Poista
 8. Onnea ja menestystä yritykselle! Itsekin pyörittelen kokoajan mielessäni mahdollisuutta sivutoimiseen yrittäjyyteen ja nimenomaam luonnontuotealalla. Jos sitä kautta pystyisi vähentämään perinteisen palkkatyön määrää ja aikaa jäisi enemmän asioille joista oikeasti pitää. Jatkan sinun rohkaisemana asian työstämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ja onnitteluista, ihana kuulla, että innostus on tarttunut! :) Itselläkin tämä homma toimii juurikin sivutoimisena, edelleen jatkan myös palkallisena miehen yrityksessä. Saa nyt nähdä, miten homma tästä tulevaisuudessa etenee!

   Poista
 9. Onnea yritykselle ja yrittäjälle! Hieno juttu!

  VastaaPoista
 10. Olipa upea postaus!
  Onnea firmalle, onnea koko perheelle!

  VastaaPoista
 11. Onnea! Kuulostaa aivan todella ihanalta :)

  Riikka

  VastaaPoista

Instagram

Villifarmilla. Theme by STS.