Projekti Omavaraisempi elämä 2019: Koulintaa, kasvihuonekuulumisia ja innostuksen lähteitä

Mainiota huhtikuuta! Vaikka tänään onkin 1.4., säästän teidät aprillipiloilta. Niiden sijaan on aika kertoa jälleen Suuntana omavaraisuus -sarjan kuukauden kuulumiset.

Aiemmat sarjan postaukset löydät täältä:


Ensin tiedotteet. Suuntana omavaraisuus on joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina ilmestyvä kirjoitussarja, jossa on mukana komea liuta omavaraisemmasta elämästä kiinnostuneita bloggaajia. Sarjassa kukin bloggaaja kertoo tahollaan suunnitelmistaan omavaraisuusasteensa nostamiseksi, kuin myös edistyksestä ja vastoinkäymisistä, joita projektien toteutus tuo mukanaan. Linkit muiden sarjaan osallistuvien bloggaajien uusimpiin teksteihin löydät postauksen lopusta.Sääennuste on lupaillut mukavan lämpöisiä kevätilmoja, vaikka öisin mittari vielä miinukselle meneekin. Tunnemme olevamme vähän kuin juoksuspurttiin lähtijät lähtötelineissään pamausta odotellessa.

Kunhan lumi sulaa, täytyy meidän ensitöiksi rakentaa isompi komposti. Kompostiin pääsemme tyhjäämään eläinten pehkut sekä pesemään ja kalkkimaalaamaan niiden asumukset. Kalkkimaalaus toimii samalla empiirisenä kokeena, sillä aiomme sutia sitä myöhemmin myös maakellarimme seiniin. Maan sulamista odottelee niin ikään myös liuta erinäisiä aitausprojekteja, joista tärkein olisi lammaslaitumen aidat villapallojen tulevalla kesätyömaalla.

Tiedättehän, kaikkea sellaista säätöä ja puhdetta, jotka täytyisi saada alta pois, jotta asiat lähtisivät etenemään.
Työturvallisuus ennen kaikkea, vai miten se meni.


Edistystäkin on tapahtunut. Nokialla vanhan kotimme pihalla kevät oli edennyt jo ihan eri sfääreihin, kun täällä mini-Siperiassa, jossa asumme. Isäntä pääsi siis viikonloppuna purkamaan kasvihuoneen. En ole vielä uskaltanut käydä kurkkaamassa, kuinka monta vanhaa ikkunalasia on säästynyt ehjänä kuljetuksesta, sillä kotitiemme muistuttaa tätä nykyä enemmän vastakynnettyä perunapeltoa kuin kulkuväylää.

Kävin jo toiveikkaana tutkimassa tulevaa kasvihuoneen paikkaa pellolta tulevan vihannestarhan vierestä, mutta hankikannon pettäessä upposin lähes polvea myöten lumeen. Pystytystalkoita saadaan siis vielä tovi odotella.Taimikasvatukset edistyvät hitaasti mutta jokseenkin varmasti. Erityisesti tomaatit olisivat selvästi kaivanneet lisävaloa läntisen puolen ikkunan taimihyllyssä. Osa taimista on kitukasvuisia ja muutama tomaatin alku kasvoi koulinnan jälkeen niin honteloiksi hujopeiksi, että sain koulia ne toistamiseen syvempiin purkkeihin istuttaakseni varret syvemmälle multaan. Koen esikasvatusasioiden olevan silti hyvällä tolalla, sillä kaikki taimet ovat kuitenkin vielä hengissä ja olosuhteisiin nähden hyvinvoivia. Aiempina keväinä olen tähän mennessä onnistunut saamaan suurimman osan kylvöksistäni hengiltä, joten toivoa selvästi on!


Rohto- ja tarhasalkoruusuja sekä siperiannukulaa

Punahattuja ja väriminttua


Tämänkertaisen postauksen teemaksi ehdotettiin, että osallistujat listaisivat lempi inspiraationlähteitään omavaraisuusteemaan liittyen.

Myönnettäköön, että olen melko huono kollaamaan Youtubea uusien innostuksen lähteiden löytämiseksi. Näitä kahta kuitenkin vahtaan ahkerasti:

Charles Dowding - Charlesin olen maininnut blogissa ennenkin. Tämä harmaahapsinen brittiherrasmies viljelee no-dig -metodilla uskomattoman hienoa puutarhaansa ja jakaa taituruuttaan Youtube-kanavallaan.

Talasbuan - Omatoiminen pariskunta asuu off grid -tilalla Jämtlannissa opetellen omavaraisuustaitoja laidasta laitaan. Monipuolisen osaamisen lisäksi näissä videoissa ihastuttaa se, että videot ovat suorastaan hämmentävän kauniita katsella.


Suoranaisia omavaraisuusopuksia kirjahyllystäni ei löydy, mutta muutamasta kirjasta olen saanut valtavasti inspiraatiota omatekoisempaan ja kohtuullisempaan elämään. Muutamia vinkkejä:

Kaarina Davis - Kaarinan kirjat Irti oravanpyörästä ja Toisinnäkijän päiväkirja ovat  teoksia, joihin palaan tämän tästä uudelleen. Kirjoja voi tilata suoraan Davisilta itseltään hänen nettisivujensa kautta. Samasta osoitteesta löytyy myös hänen luonnonläheistä elämäntapaa käsittelevä bloginsa (www.kaarinadavis.com).

Kiehtovat Kotieläimet - Tämän Kirsi Haapamatin hurmaavan kirjan luin ihan hiljakkoin ja tykkäsin vietävästi. Kirjoittaja elää kaikenkirjavan eläinlauman kanssa pienellä maatilalla ja pohtii teoksessaan havaintojaan ja eläinten sielunelämää. Monet hänen kirjassa esiinnostamansa huomiot kuulostivat todella tutuilta!

Vanhat konstit kodinhoitoon - Christina Struttin kaunis ja kivasti kirjoitettu kirja on paljon enemmän, kuin vain kodinhoidon opas. Kemikaalipihien ja luonnonmukaisten arkivinkkien lisäksi siitä löytää paljon niksejä mm. puutarhanhoitoon, säästeliäisyyteen, kierrätykseen ja vanhan korjaamiseen.


Televisio meillä ei varsinaisesti näy, joten olen usein auttamattoman pihalla telkkaritarjonnasta sekä siitä, mitä hyviä puutarhaohjelmia minulla menee ohi. Tanskalaista maajussia emme kuitenkaan missaa koskaan, vaan katsomme isännän kanssa Areenasta joka jakson.

Ja loppuun vielä erinomaisimmat inspiraation lähteet, eli muiden sarjaan osallistuvien blogit! 

Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/04/mita-maa-merkitsee-ruuantuotannolle-ja.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/04/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-3.htmlTsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-3/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/04/hyotytarhan-suunnittelu-omavaraisuus.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=1918

Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/04/hektinen-huhtikuu.html

Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/04/suuntana-omavaraisuus-3-osa.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/04/2019-suunnitelmien-eteneminen-14.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/04/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-3.html

Sorakukka https://sorakukka.com/?p=159

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/04/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-3-esikasvatus

Maatiaiskanasen Elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/04/varikasta-omavaraistelua.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/04/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-3.html

Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/04/yhteispostaussarja-suunnitelmien.html?

Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/04/saajarki-ja-jaa-sarki.html

Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=508

Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1948

Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/kevat-keikkuen-tulevi-ja-pari-muutakin.html

Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/pienin-askelin-with-small-steps.html

Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/31/huhtikuu-kevatta-kohti

Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/04/01/omavaraisuuteen-liittyva-kirjallisuus/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkkisuunnitelma-etenee-lumesta-huolimatta/

Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1975

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kirjavinkit/

Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/kohti-omavaraisempaa-elamaa-osa-3.html

Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1366

43 kommenttia

 1. Tuo kasvihuone on ollut todella kaunis ja sitä se on varmasti uudellakin paikalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, varmasti tulee hyvä kun kootaan ja vähän entrataan! :)

   Poista
 2. Taimet näyttävät topakoilta ja kasvihuoneesta tulee varmasti hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taas uudelleen koulittuina alkavat näyttää kelpoisilta, toivottavasti eivät pistäneet siirrosta pahakseen :)

   Poista
 3. Todella kaunis ja tunnelmallinen kasvihuone. Vastaavan haluaisin mielelläni meillekin. Mukavaan vauhtiin olette taimien kanssa päässet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tulee kasvarista hyvä, kun saadaan siihen jostain taiottua vielä takaseinä :D

   Poista
 4. Isot kiitokset noista YouTube-vinkeistä, varsinkin tuo ihana Talasbuanin pariskunta! Mies aina katselee tubesta kaikenmaailman autonkorjaus, seppäily yms videoita, joiden kiinnostusaste meikäläisellä on aikalailla -10. Mutta nyt löytyi vihdoin miullekin sopivaa katsottavaa ja mieskin kiinnostui kanavasta kun hällekkin siitä vinkkasin. Ehkä meillä siis vihdoin kuuluu näistä töllöttimistä muitakin ääniä kuin moottorin jylinää tai alasimen kolinaa ;)

  Komea taimisato! Täällä taimet olisi myös kaivanneet lisävaloa, surkean pieniä kaikki edelleen. Mutta toivottavasti tilanne vielä ehtii korjaantua.

  Valoisaa ja lämmintä kevättä sinne koko poppoolle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ihan koukussa myös Talasbuaniin, meilläkin mies alussa sille tuhahteli mutta nyt jo kurkkii olkani yli uusia videoita :D

   Luotan kanssa siihen, että tuo uusintakoulinta ja lisääntyvä päivänvalo pelastaa nuo taimenreppanat. Eiköhän se siitä vielä!
   Ja ihanaa kevättä sinne teidänkin koko laumalle <3

   Poista
 5. Miulla tomaatit näyttää ihan yhtä hujopeilta, vaikka ovat olleet lisävalon alla. Pitäähän sitä hiukan pituuttakin kasvaa. Kukkia en ole vielä laittanut kun tilaa lampun alla on niin rajallisesti. Jään innolla seuraamaan kasvihuoneprojektia, sillä meillä on sama edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pisimmät rimpulat on pari päivää sitten koulittu uusiin purkkeihin ja syvälle, joten kuvista ei selviäkään kuinka honteloisia olivat :) mutta hyvät niistä vielä varmasti tulee!

   Poista
 6. Vanhat konstit kodinhoitoon vaikuttaa hankkimisen arvoiselta kirjalta. Tänään on jo aika monta kirjaa tullut lisättyä hankittavien listaan ja osa jo tilattukin :) jään odottamaan kalkkimaali kokemuksia, kellarin maalaus täälläkin edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa hankkia! Tykkään itse just tuon tyyppisistä kirjoista, jotka tulevat "arkikäyttöön" ja joista voi tämän tästä palata tarkistamaan jotain pientä :)

   Poista
 7. Kannattaako pehkua kompostiin laittaa? Laita johonkin kasalle, vähän multaa päälle ja kurpitsaa, kesäkurpitsaa yms. kasvamaan. Säästyy kompostitilaa muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu ei, siellähän se on valmiiksi kompostoitunut, olinpa sekavasanainen :D Näin keväällä pehkussa on paljon myös vielä palamatonta materiaalia pinnalla, sitähän tulee kaiken aikaa lisää siihen asti, kunnes karsinat tyhjätään... Nämä palamattomat lannat ja kuivikkeet laitan kompostiin leppymään ja jo palaneille pohjapehkuille keksin muuta käyttöä :)

   Poista
 8. Kalkkimaalilla olen itsekin maalannut kanalaa ja maakellarin seiniä, hyvät niistä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooi kiitos, hyvä tietää että toimii! Meillä ei ole ennen tehty ja vähän jännittää, kuinka käy.

   Poista
 9. Aivan ihanat noi turvalliset tikarappuset. Käsittämättömän kaunis käyttöesine. Olen vältellyt tuota harmaa hapsista herraa kun sitä on hehkutettu koukuttavaksi. Kait sitä pitää ensi talvena kurkata tai nyt keväällä jos lumet ei sula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varo vaan, Charles vie sutkin mennessään..

   Poista
  2. Arvelen, että ovat vaarini peruja hänen tasoitefirmansa ajoilta. Oli kyllä yhtä jännitysnäytelmää seurailla isännän taiteilua noilla tikkailla! Oon Lauran kanssa samoilla linjoilla, jos Charlesille antaa pikkusormen niin se vie koko käden :D

   Poista
 10. Oi, Kaarina Davis ja Irti oravanpyörästä on niin hyvä ja pysäyttävä. Toisinajattelijan päiväkirja (tms) on myös hyvä. Olen katsellut puita tuon kirjan jälkeen ihan uusin silmin. Ja herännyt järvilintujen ihmeelliseen maailmaan. Harmittaa kun en itse pääse oikein bongailemaan niitä missään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin nuo molemmat talven lukemisiksi ja riemastuin huomatessani, etten olekaan ainoa joka hiipii omalla pihallaan hengitystä pidätellen, jottei säikyttäisi joutsenia :D Kysäisenkin Helsingissä asuvalta anopilta, tietääkö hän mitään hyviä lintubongauslätäköitä sieltä päin :)

   Poista
 11. Meitähän on kokonainen Talasbuanin faniryhmä koolla :). Mun täytyy tutustua tuohon harmaahapseen koukuttumisenkin uhalla. Toisaalta, nyt kun noro kiertää toista kierrosta meillä, voi kai olla ihan hyvästäkin lojua toljottamassa nettiä.

  Meillä on onneksi myös vielä sen verran lunta että aitojen korjaus ja uusien rakennus lykkääntyy varmaan juhannukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä noro kävi jo, nyt on sitten jonkun viikkokausia kestävän köhätaudin vuoro... Ja sama täällä, ehkä juhannuksena jos silloinkaan päästään aitatolppia pystyttelemään. Sitä parempi ehkä vaan lössähtää sohvan pohjalle Dowdingia vahtaamaan :D

   Poista
 12. Voi miten upea teidän seinäkasvihuoneesta tulee! Meillä on sama projekti vasta alkamassa, eikä ihan noin isoakaan tule, mutta tulee sitten kaksin kappalein ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on vielä hakusessa, näillä näkymin näyttää siltä että joudumme virittelemään kasvarille takaseinän hamstraamistamme ikkunoista, kun ainoa sopiva seinäpaikka kaipaisi tulevaisuudessa kipeästi maanmuokkaustöitä. Saa nähdä, kuinka tuon suhteen käy!

   Poista
 13. Meillä niin tiedetään nämä kiipeilytelineet, kun toinen kiipeää ja toinen on sydän syrjällään katsomassa joko soittaa hätänumeroon. Olen ehkä vähän kade tuosta seinänvierus kasvihuoneestasi. Jotain pienenpää vastaavaa pitäisi itsekin alkaa viritellä, muuten ei ole mitään tomaattipaikkaa. Charlesiin olenkin jo tutustunut, tuo toinen linkki pitää tullata, kun hyvin vielä (kai) ehtii ennen kevätkiireitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just kertoi isäntä eilen, että oli hieman liian tottuneesti yläkertaa remontoidessaan hypännyt kattoluukusta kiikkerille tikkaille ja meinannut tulla rytinällä alas! Onneksi en ollut näkemässä sitä ohjelmanumeroa...

   Jos et vielä ole Talasbuania katsonut niin suosittelen lämpimästi, siellä on kyllä tekemisen meininkiä laidasta laitaan :)

   Poista
 14. Talasbuan on nyt vilahdellut useammassakin blogissa - se pitänee oikeasti pistää katselulistalle! Ja voi tuota kasvihuonetta, oma kuumeeni vaan kasvaa... (ja ps aika ihana kana-kansikuva!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kannattaa! Itsekin olen juttuja lukiessani huomannut, että meitähän on jo kunnon fanikerho koolla :D Saa nähdä minkälainen kasvihuoneesta tulee, kun saadaan se pystyyn uudelle paikalleen. Itseäkin vähän kutkuttaa, kun en sitä harmikseni koskaan päässyt vanhalla paikallaan testaamaan.

   (Ja kiitos, tuumailin, että pitääpä päivittää vanha ruskakuva vähän keväisempään <3)

   Poista
 15. Voi mikä ihana kasvihuone <3 Haaveilen, että saisin tähän talon etelä- ja länsiseinille kokonaisuudessaan vastaavan tyyppisen kasvihuoneseinämän. Tai siis kun kissoille pitäisi joka tapauksessa laajentaa tarhaa, niin mikä ettei tekisi stten kasvihuoneen saman tien... Tuo Kiehtovat kotieläimet on ollut pitkään lukulistalla, pitääkin nyt muistaa laittaa varaukseen. Ja hyvä että muistutit minua salkoruusuista! Eilen laitoin ensimmäiset tsinniat kylvöön (niitä pitää olla paljon! <3 ) mutta salkoruusuja tarvitaan myös lisää. Värimintut olivat minulla viime vuonna siemenkylvöissä ja nyt pääsen jännäämään tuleeko tänä kesänä kukintaa. Hupaisaa kyllä kun kai tässä pitäisi omavaraisuuden nimissä ruokaakin ajatella, mutta jotenkin kummasti tulee kukkia kylvettyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainoa varteenotettava seinänvierus kasvarille olisi vajan/saunan seinällä, mutta siihen sitä ei voida pystyttää, sillä rakennus on vuosien saatossa vajonnut ja lähivuosien operaatio olisi kaivaa hökkelin ympäriltä maata pois. Onneksi meillä on töllin vanhoja ikkunoita joista saada takaseinä, mutta saas nähdä miltä lopputulos sitten näyttää :D Tuollaisesta koko seinän mittaisesta kasvihuoneesta oon myös haaveillut (semmosesta kun Tanskiksella). Ehkäpä sitten joskus kun saadaan ulkorakennus tongittua esiin maan alta :D

   Salkoruusuissa en ole koskaan ennen onnistunut, niiden itäminenhän voi olla usein vähän niin ja näin, mutta nämä kyllä lähtivät nopsasti kasvuun. Tuon tarhasalkoruusun pitäisi tehdä melkein mustat kukat, The Watchman on muistaakseni lajikkeen nimi. Perinteinen rohtosalkoruusu on lähtenyt myös kivasti vauhtiin.Väriminttua kasvoi vanhan kotimme pihalla isomummuni peruina, ja niitä vaalin ennen kuin edes tiesin niillä olevan myös rohtokäyttöä. Kerran kuitenkin isäni pöllähti trimmereineen pihaamme siistimään ja veti värimintutkin siinä hötäkässä matalaksi, sen jälkeen eivät enää esiin nousseet :( Nyt täytyy tehdä uusi ja toivottavasti vähän menestyksekkäämpi yritys!

   Hah, tuttu tunne, kyllä kukkiakin pitää olla joka paikka pullollaan :D Mä olen aatellut niin, että aina niistä on pölyttäjille iloa, ja monilla kasveilla (kuten vaikka just salkoruusuilla ja värimintuilla) on myös paikkansa rohtokaapissa, eli huoletta voidaan nekin laskea omavaraisuuteen :D

   Poista
 16. Kiinnostavia projekteja teillä tulossa! Kiitos hyvistä vinkeistä! Itselläni tulee YouTubea katsottua todella vähän, mutta nuo täytyy kyllä käydä etsimässä. Virkeän näköisiä taimia! Ihanaa satoa ja kaunista kukintaa siis tulossa! Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Itse olen myös aika huono Youtubea penkomaan, mutta noihin kahteen olen koukuttunut. Täytyy toivoa, että taimet pärjäävät purkeissa siihen saakka kun ilkeää ulos istuttaa :)

   Aurinkoista huhtikuuta sinnekin! <3

   Poista
 17. Meillä eletään jännittäviä hetkiä kun omat ikkunaruutuni jäi navetan nurkalle niin että lumet tuli katolta suoraan ikkunoiden päälle. Itku tulee jos rikki ovat menneet. Yllättäen ovat varatut kasvihuoneprojektia varten täälläkin

  VastaaPoista
 18. Taimet näyttivat paaaaljon isommilta kuin minun. Mutta toisaalta, olen vartavasten istuttanut ne myöhempään, koska valo ja lämpö ei riitä ja sitten saan vaan kitukasvuisia. Ainahan noitten taimien kanssa on sellaista arpapeliä.

  Lumitilanne on sama meillä. Turha vielä miettiä mitään maan muokkaukseen liittyvää. Vois kuvitella, että kun ilmeisesti ei ole paljon routaa, lumien sulettua maahan pääsee nopeasti lyömään tolppia yms.

  Kivaa kevättä teille!
  t. toinen perunapeltotien omistaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin malttamaton ja tuuppasin nuo multiin jo ties kuinka aikaisin. Saa nähdä kuinka käy, nyt ikkunasta onneksi vielä päivä paistaa kun edessä olevissa koivuissa ei ole lehtiä. Lisäksi olen vähän hourupäisenä kuskaillut noita purkkeja pitkin sohvan selkänojia, että taimet saisivat lisäaurinkoa :D

   Toivotaan todella, että pääsisi tolpatushommiin pian kun lumi sulaa.

   Samoin teille hyvää kevättä ja pian alkavaa Vehkosuo-kautta!

   Poista
 19. Luin tämän postauksen jopa heti silloin aprillipäivänä, ja heräsi semmoinen kysymys, että onko tuo omavaraisuuspostaajien lista tarkoituksella jokin facebookin öö uloke? Tai siis kun klikkaan jotain noista, en pääse suoraan tekstiin(blogiin), vaan johonkin fb:n välisivulle...
  VastaaPoista
 20. Toivottavasti pian lumet sulavat, jotta pääsette kasvarin pystytykseen :) Täällä samaa hommaa odotellaan :D Ihania taimia!

  VastaaPoista
 21. Ihana tuo kasvihuone, meillä odottaa iso pino vanhoja laseja tekijäänsä. Ihan vielä meillä ei edes ole selkeää kuvaa siitä mitä meinataan tehdä. Ja kiitos vinkeitä, jäin heti tuijottamaan youtubea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoista laseista saa kyllä kivoja kasvareita aikaiseksi :) Eipä kestä, nuo kanavat ovat ainakin itselläni olleet pahasti koukuttavia!

   Poista
 22. Ihana kasvihuone teille tulossa! 💚
  Hitsi kun olisi aikaa katsoisin noita videoita netistä. Mutta kun ei oo !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ne menee hyvin imetyshetkien viihteenä, ja kokkaillessa. Nyt kyllä kevään myötä taitaa jäädä videoiden tuijottelut taas tauolle, kun alkaa taas olla juutuubia ja muutakin ohjelmaa ihan omasta takaa :D

   Poista
 23. Hyvännäköisiä taimia, ja ne kyllä siitä terhakoituvat, kun pääsevät lopullisille paikoilleen.
  Täytyypä kurkata noihin vinkkaamiisi linkkeihin, sitten paremmalla ajalla :)

  VastaaPoista

Instagram

Villifarmilla. Theme by STS.